Militariseringen och upprustningen

Miljön

Miljöbalken är de lagar som kommit till för att reglera balansen mellan vårt intresse av att skydda naturens och de ingrepp vi gör i naturen. Där finns regler att följa för den som bedriver verksamhet som kan vara miljöskadlig. Den svenska militären ska få ”snabbare processer” förbi miljöbalkens regler.

Förslaget om ”snabbare processer” innebär i praktiken att inga processer alls ska behövas. Militären gör bara anmälan om vad man planerar göra, och behöver inte invänta tillstånd.

Och givetvis är det numera inte bara svenska militären som slipper undan miljökontroll.  Detsamma gäller för amerikanska militärer som kommer hit enligt DCA-avtalet, det så kallade förvarssamarbetsavtalet mellan USA och Sverige. Inte heller miljöfarlig verksamhet från andra Natoländer som övar i Sverige kommer att tillståndsprövas enligt miljöbalken.

Koppling till DCA-avtalet

Viktiga miljöfrågor lyftes bort från propositionen när DCA-avtalet snabbehandlades våren 2024. I början på hösten kom förslaget om ”snabbare processer”, det remissbehandlades och många enskilda personer och organisationer som fick information om planerna har varnat för konsekvenserna, bland annat föreningen ARV – Aktionsgruppen Rädda Vättern. Också kommuner, som Göteborgs kommun vill se fortsatt tillståndsprövning . Om militären oroas över att tillståndsgivningen tar tid, så är det väl bättre att personalförstärka prövningen än att helt avstå, säger kommen. Naturvårdsföreningen har skrivit ett mycket välargumenterat remissyttrande.

Men till vilken nytta? Förslaget som skickades ut på remiss kommer att behandlas som en förordning, inte som en lagändring i Miljöbalken. Och förordningar kan regeringen ju bestämma om utan riksdagens godkännande.

Så detta förslag är redan beslutat.

Varför remissbehandling?

Varför demokrati?

I ”Svenska folkets underbara öden” av Carl Grimberg, berättas det  hur riksdagens inflytande kringskars på 1680-talet, och att folk satte upp hånfulla skyltar vid milstolpar på vägen mot Stockholm, med texten:

”Vad göras kan är alleredan gjort
I herredagsmän resen icke så fort”

Grattis 2024, till svenska riksdagen!

Många remisser

Nedan kan du studera de remisser som lämnats in. Först kommer Naturskyddsföreningens remiss som är mycket läsvärd.

Därefter Kvinnor för freds svar. KFF var också officiell remissinstans liksom
Därefter några kommuner och andra officiella remissinstanser – Naturskyddföreningen var officiell remissinstans.

Och Därefter följer en blandning av så kallade spontanremisser från föreningar och enskilda, men också flera kommuner och andra officiella remissinstanser.

Som tidigare har den viktiga frågan om militären och miljöfaror engagerat många personer – det finns ingen annanstans en samling av remissvar. De officiella remissvaren publiceras på regeringens hemsida –  https://www.regeringen.se/remisser/2024/06/remiss-av-promemorian-snabbare-processer-enligt-miljobalken-for-att-starka-det-militara-forsvaret/

De spontana remisserna som ofta är väl så intressanta publiceras inte alls.

Snabbare miljöprocesser för militären, remissvar:

Kvinnor för fred – inga undantag för militären

Kvinnor för Fred anser att militära organisationer över huvud taget inte ska ges undantag vad gäller förordningar eller lagar om klimat- och miljö.

Aktion Rädda Vättern – snabbt, ja, men försämra inte
kvalitén

Ja, miljöprocesserna bör gå snabbare. Men försämra inte kvalitén. Förvarsledningen måste inse att dess berättigande beror på att
den kan försvara inte bara ett territorium utan även människorna som bor här.

ARVs överklagan:

Material kommer inom kort

Vem och vad hotar freden?

Material kommer inom kort.

Demokratin urholkas

Material kommer inom kort.